Helikoptervisie voor
out-of-the-box coördinatie

Toen bij Royal Zoute Golf Club in 2019 de beslissing viel om de deuren te sluiten voor een grondige renovatie van de site, werd het masterplan opgevat om vleugel per vleugel aan te pakken en zo stapsgewijs te vernieuwen.

Geen sinecure, zo bleek, voor een project dat meer dan 4000 m2 besloeg en heel wat partijen, visies en ideeën moest verenigen.

Omdat de werken stroef liepen, kreeg golfdirecteur Jos Vankriekelsvenne de vraag van Compagnie de Zoute, de eigenaar van de golfclub, om de werken op te volgen voor een vlottere gang van zaken.

Al snel voelde hij aan dat een project van deze omvang een professionele partner vereiste met de nodige knowhow en een heldere helikoptervisie.

Een project van dit kaliber moet een samenwerking zijn, zonder dat de bouwheer daarbij belast wordt. Wbuild slaagde hier met glans in.

Jos Vankriekelsvenne
Directeur RZGC
Website

Ontzorging in
de hoogste graad

Naast je job als golfdirecteur kreeg je de verantwoordelijkheid om de renovatiewerken op de golfclub in goede banen te leiden. Wanneer merkte je dat je deze klus niet op je eentje kon klaren?

De complexiteit van dit dossier was ongezien. Vooreerst ging het over een erg groot en divers project, bestaande uit verschillende gebouwen en disciplines, waarbij heel wat mensen aangestuurd moesten worden. Dit alles moest ik zien te combineren met mijn full-time job: de golfclub runnen. Daarnaast moesten er knopen doorgehakt worden door diverse partijen, elk met hun eigen visie over budget, noden en prioriteiten. En ten slotte kwam corona er ook nog tussen gefietst. Niet alles verliep dus zoals gewenst, waardoor het project veel vertraging opliep en we niet vooruit raakten. De enige manier om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en de organisatie terug op de rails te krijgen was een externe partner inschakelen. Dat was nog een extra complexe factor: de werken waren al 1,5 jaar bezig toen Wbuild in the picture kwam. Voor hen dus zeker geen simpele opdracht, want zij stapten in een verhaal dat al deels geschreven was.

Voor jou was hun komst waarschijnlijk wel een grote opluchting.

Absoluut! Nadat we besloten hadden om met Wbuild in zee te gaan, vielen er toch enkele kilo’s van mijn schouders. Ik kon terug focussen op mijn job. Alles omtrent de werken kon ik volledig aan Axel van Wbuild overlaten, en er kwam eindelijk schot in de zaak. Als we hen niet hadden gecontacteerd, bevonden we ons waarschijnlijk nog op een bouwwerf.

De Royal Zoute Golf Club is een vaste waarde voor Knokke en omstreken, met een mooi ledenaantal. Hoe konden jullie openblijven tijdens deze lange periode van werken?

We wisten dat onze plannen sowieso een grote impact gingen hebben op ons dagelijkse reilen en zeilen, en daar hadden we ons op voorzien. Onze leden komen op de eerste plaats: ze betalen lidgeld en krijgen hiervoor iets moois in ruil. Velen van hen blijven ook om een glaasje te drinken of lekker te eten. We wilden dus niet inboeten op onze service. Op de parking plaatsten we een pop-uptent van zo’n 1.000 m2 waarin we een clubhuis, restaurant, keuken, pro-shop, toiletten en vestiaires onderbrachten, met in annexe een overdekt terras van 150 m2. Die tent heeft er uiteindelijk gestaan van december 2019 tot april 2022. Een alternatief voor onze bestaande accommodatie was dus wel degelijk nodig.

Hoe verliep de samenwerking met Wbuild?

Zeer professioneel. Nadat we een stand van zaken hadden opgemaakt, legden we een structuur vast met iedereen die rond de tafel zat. We wisten dat er water bij de wijn gedaan moest worden om alle partijen op een lijn te krijgen. Axel van Wbuild nam de leiding en stond in direct overleg met mij. Er was meteen een goede en vlotte verstandhouding. Hij vroeg me hoe ik het zag, ik gaf mijn mening, waarop Axel de touwtjes in handen nam en bijstuurde waar nodig. Zijn coördinatie en opvolging van de deadlines was een echte ontzorging. Wbuild nam alles uit onze handen en zorgde ervoor dat we nog een minimum aan energie in de verbouwingen moesten steken.

Jullie werken stonden al een tijdje in de steigers. Hoe pakte Wbuild dit aan?

Eerst en vooral begonnen ze met alle werken in kaart te brengen, alle betrokken partijen te horen, tegenstrijdigheden op te lossen, … Zo konden ze zich inwerken en vanuit een goede basis een planning opmaken met alle to do’s en prioriteiten. Ik weet dat Wbuild een groot netwerk heeft met partners waarop ze kunnen rekenen, maar ze stonden ervoor open om verder te werken met de partners waar wij al die tijd al mee samenwerkten. Ook dat is geen evidentie, maar ze slaagden erin om de spilfiguur te worden tussen alle partijen en iedereen professioneel aan te sturen.

Hoe ging dit concreet in zijn werk? Op welke expertise konden jullie rekenen?

Hun coördinatie gaat heel ver. Ze optimaliseren processen door elke stap tot in de puntjes voor te bereiden en op lange termijn te durven denken. Door eerst alles grondig voor te bereiden kan er veel vlotter gewerkt worden, zonder dat er discussies ontstaan of er gewacht moet worden op een andere partij. Dit werkt uiteindelijk tijds- én kostenbesparend. Verder maken ze een planning op die ze continu opvolgen en bijsturen. Daar hoort ook de financiële kant bij. Hierin zijn ze erg transparant. Wbuild werkt namelijk met overeenkomsten zodat je voor geen verrassingen komt te staan. Ten slotte is kwaliteit ook een belangrijk aspect. Wbuild anticipeert en denkt eerst na over functionaliteit en dan pas over esthetiek. Zo vallen er geen lijken uit de kast aan het eind van de rit. In één woord: gemoedsrust!

Waarin schuilt voor jou de meerwaarde in een samenwerking met Wbuild?

De coördinatie tussen alle partijen, de garanties die ze geven naar timing toe, de kwaliteit, de continue opvolging, … Ondanks dat ze erbij geroepen zijn midden in het bouwtraject, hebben ze hun job perfect en zeer professioneel uitgevoerd. En als ik eerlijk mag zijn, was de grootste troef voor mij dat ik me nergens om moest bekommeren en opnieuw mijn eigen job kon uitvoeren! (lacht)


Wbuild nam alles uit
onze handen en zorgde ervoor
dat we nog een minimum
aan energie in de
verbouwingen moesten steken.

Website

in een notendop

01 omvang

Infrastructuur: 5 vleugels op de site van Royal Zoute Golf Club met een gezamenlijke oppervlakte van 1.905 m2, bestaande uit 10 hotelkamers, vergaderzalen, toiletten, een vestiaire, restaurant, grootkeuken en golfshop.

Omgeving: 4.380 m2 bestaande uit een binnenplaats, VIP-parking, doorrit, caddieparking en beplanting op de site.

02 duurtijd

Februari 2022 – februari 2023

03 Te coördineren partijen

Bouwheer (directie RZGC), dienst onroerend erfgoed, uitbater restaurant en hotel, studiebureau technieken (Vinco Engineering), 2 architectenbureaus (Dries Bonamie en Arcas Architecten), aannemers interieur/pleisterwerk/
omgevingsaanleg/grootkeuken/ruwbouw/interieur/spanplafonds/
automatische deuren/technieken/…

terug naar overzicht