Strakke planning en
beperkte tijd

Om ook de beleving in hun culinaire tempel naar een hoger niveau te brengen, wilden eigenaars Tessa en Martijn een grondige renovatie van het interieur. Geen simpele klus, gezien de deadline van de verbouwingen zo kort mogelijk moest zijn.

Gezien de strakke planning en beperkte tijd om alles zelf uit te dokteren, haalden Tessa en Martijn er Wbuild bij. Een extra partij die de werken tot in de puntjes voorbereidde, een strikte planning opstelde en zo heel wat stress bij hen wegnam: dat klonk bij de eigenaars als muziek in de oren.

Een goede voorbereiding is alles. Door goed na te denken over bepaalde ingrepen, bespaar je heel wat geld.

martijn defauw
zaakvoerder rebelle
Website

Vaste waarde
in het culinaire landschap

Rebelle is al een tijdje een vaste waarde in het culinaire landschap, maar in 2023 trokken jullie de kaart van vernieuwing. Een totaalrenovatie van het pand waar jullie al 6 jaar huisden. Van waar die beslissing?

Toen we dit pand kochten wilden we het sowieso niet houden in de staat waarin het zich bevond. Het is het oudste huis van Marke, en zo zag het er ook uit. (lacht) Ons interieur had een upgrade nodig om hetzelfde uit te stralen als de gerechten die we serveren. Het totaalplaatje moest kloppen. Op dat moment hadden we echter niet het nodige budget om een grondige make-over te doen. Het startersbudget dat we van de bank kregen om onze zaak uit de grond te stampen was net voldoende voor de inboedel, dus we moesten onze andere plannen even opbergen.

Wanneer maakten jullie dan de sprong?

We stootten doorheen onze dagdagelijkse werking op alsmaar meer beperkingen en problemen en bedachten ons dat alles gefaseerd aanpakken ons een pak meer geld en tijd zou kosten. De coronaperiode was het uitgelezen moment om ons over de situatie te buigen en de knoop door te hakken. Uiteindelijk is alles snel gegaan. Tussen de eerste ideeën en de oplevering zit 2 jaar, en de effectieve werken duurden slechts 6 maanden! Dat hadden we gehoopt, maar nooit verwacht.

Kenden jullie Wbuild al, of zijn jullie actief op zoek gegaan naar een partner voor de coördinatie van de verbouwing?

Onze aannemer raadde ons Wbuild aan. Ons project werd alsmaar groter aangezien we alles in één keer onder handen wilden nemen. Daarnaast was een jaar de deuren sluiten geen optie, als je weet dat we (incl. onszelf) 10 man in dienst hebben. De aannemer zei: “Als jullie het zo willen aanpakken, dan moét je er een externe partij bij betrekken die de leiding en coördinatie in handen neemt.” Die beslissing was goud waard, want het heeft ons de nodige rust gebracht.

Met één aanspreekpunt dat alles helder briefte en uitklaarde, was er voor ons én alle betrokken partijen duidelijkheid. Wij zijn zelf totaal geen klussers en hebben nog nooit verbouwd. Arne van Wbuild communiceerde heel duidelijk naar ons toe en legde alles in mensentaal uit. Hij gaf ook alle aannemers telkens heldere instructies.

Welke ingrepen zijn er in het pand gebeurd?

De gasten van Rebelle komen voor een culinaire beleving en brengen zo’n 2 tot 3 uur door aan tafel. Dan moet het totaalplaatje kloppen. In de zomer wil je airco om aangenaam te tafelen, in de keuken moet er een logische flow zijn om vlot te kunnen werken, de akoestiek is ook een belangrijke factor als je meerdere uren in een ruimte vertoeft, etc. Heel wat zaken dus om rekening mee te houden.

Eigenlijk is het volledige pand gestript, op de gevel na. Die hebben we moeten laten staan omdat hij geïnventariseerd is. Verder is werkelijk alles vernieuwd. Het dak is nieuw, het terras groter, we hebben ventilatie en airco voorzien, de keuken volledig heropgebouwd en uitgebreid, … Voor het algemene comfort in de zaak is er ook gedacht aan licht en geluid. Komen eten bij Rebelle is een totaalervaring, en we hebben het gevoel dat we dit nu echt kunnen aanbieden.

Wat maakte jullie project zo complex dat een extra schakel in de keten nodig was om de werken in goede banen te leiden?

Met een restaurant kan je niet zomaar even de pauzeknop indrukken. We wilden zo snel mogelijk de werken laten uitvoeren. Toen Wbuild hoorde dat we de metamorfose van het restaurant in zo’n 6 maanden wilden voltrekken, was dit voor hen ook een uitdaging. Niettemin is het toch maar gelukt! Eén van hun sterktes is een enorm goede voorbereiding. Eens die tot in de puntjes goed zat, kon het project op de rails gezet worden en rijden als een trein. De strakke planning was één ding, maar dankzij de eensgezindheid en het enthousiasme van alle aannemers die dit doel samen wilden halen, kon alles vlekkeloos verlopen. Die planning was voor ons ook een geschenk. We konden elke dag volgen wie er in ons restaurant bezig was en wat er op het programma stond. Liep er eens iets anders dan gepland, dan werden we ook daarvan op de hoogte gebracht. Transparantie is één van Wbuilds stokpaardjes, en een grote plus voor ons.


Eens de voorbereiding tot in de puntjes goed zat,
kon het project op de rails gezet worden
en rijden als een trein.

Hoe overbrugden jullie de periode van januari tot juni, waarin de werken plaatsvonden?

Omdat we samen met onze medewerkers voor ons inkomen afhankelijk zijn van het restaurant, was de deuren dichtdoen voor onbepaalde duur een no go. We hebben nagedacht over hoe we tijdens de renovatie op een alternatieve manier geld in het laatje konden brengen, zonder dat onze mensen tijdelijk een andere job moesten zoeken. Eén van onze klanten is bevriend met de muzikanten van Goose, die onder hun repetitieruimte in Kortrijk een eventlocatie verhuren. Een geweldige plek voor onze pop-up, maar een uitdaging om dit om te toveren tot een volwaardig restaurant. Er was maar 1 plek met watervoorziening, de elektriciteit was niet overal sterk genoeg waardoor we een generator moesten huren, er was geen keuken, … Er kwam heel veel bij kijken, maar Wbuild heeft ons al die tijd gelukkig kunnen ontzorgen met de renovatie van ons restaurant. Zo konden we ondertussen voluit gaan voor een pop-up en doordat we enkel ’s avonds openden, konden we overdag de werf bezoeken. Ideaal voer voor social media, zo bleek! We postten heel vaak updates van de werken, waardoor de nieuwsgierigheid van onze volgers alsmaar groeide.

Wat zou er anders geweest zijn als je de renovatie zonder Wbuild had gedaan?

We gingen in geen geval onze deadline gehaald hebben. De intensiefste periode was vóór de werken van start gingen. Alles regelen, keuzes maken, materialen selecteren, de plannen bekijken. Dankzij Wbuild kregen we ook partners voorgeschoteld waar we anders niet meteen mee in contact zouden zijn gekomen. Als je alles zelf moet doen, kies je al snel iemand uit de buurt, en ga je wegens tijdsgebrek niet meerdere partijen vergelijken. Wbuild maakte die afweging voor ons en zocht de allerbeste matches uit. Het enige wat wij nog moesten doen, was kiezen. Die extra service gaf eveneens een extra dimensie aan het eindresultaat.

Jullie haalden al aan dat Wbuild erg hands-on en transparant is. Hoe uitte zich dat in het bouwproces?

Ze respecteerden onze wens om de zaak zo snel mogelijk terug te openen en deden er alles aan om een strikte planning aan te houden. Hun voorbereiding was goud waard: ze stelden ons heel veel vragen, maakten een checklist, … Met deze info als startpunt konden ze op zoek gaan naar de juiste partners voor ons project. Eens dit allemaal beslist was, konden alle aannemers gebrieft en op elkaar afgestemd worden. Iedereen wist wat hij moest doen en dat merkte je doorheen de werken.

Hebben jullie tijd en/of kosten bespaard door Wbuild erbij te halen voor extra ondersteuning en coördinatie?

We zijn beiden van mening dat we kosten hebben uitgespaard door voor hen te kiezen. Wbuild optimaliseert processen, door het functionele al in een vroeg stadium te integreren in het esthetische, maar ook door verschillende partners tegen elkaar af te wegen. Ze hebben ons ideeën aangereikt waar we zelf niet op waren gekomen, steeds met aandacht voor prijs en kwaliteit. Hun service en opvolging na oplevering zijn ook een grote plus voor ons. Als er iets is, kunnen we steeds bellen en wordt het meteen aangepakt. Er hangt uiteraard een kostenplaatje aan vast, maar de return is enorm. Zonder hen hadden we dit resultaat niet bereikt, en al zeker niet in zo’n korte tijdsspanne.

Website

in een notendop

01 Transparantie

Dankzij een piekfijne planning konden we op elk moment
de werken meevolgen.

02 Deadlines

De planning werd strikt nageleefd. We wisten perfect wanneer een nieuwe fase werd aangevat en hoelang die zou duren.

03 Communicatie

Over alle beslissingen werd gecommuniceerd, ook als de planning wat aangepast moest worden. Als leken kregen wij steeds een heldere uitleg en voelden we ons toch ‘part of the team’.

04 Aanbrengen juiste partners

Ons bouwteam was top. Iedereen zat op dezelfde golflengte en zette zich 100% in om het doel te halen.

terug naar overzicht