Planning zorgt voor rust

10 jaar geleden kocht hij het stuk bouwgrond als investering. “Vanwege de ligging en omdat die in onze gemeente niet vaak op de markt komen. Wij en onze familie zijn echt verknocht aan Liedekerke, dus het was een opportuniteit. Niet om er meteen iets mee te doen, want we hadden vijf jaar daarvoor pas een huis gebouwd met het bureau van mijn grootvader die architect was, zij het dan meer klassiek modern. Maar na verloop van tijd zagen we vrienden eerder een strak moderne stijl hanteren bij het bouwen en ontdekten we nieuwe architectuurstijlen, nieuwe producten en deden de grote raampartijen hun intrede.

Onze kinderen werden ook groter waardoor de indeling in onze woning niet meer 100% aansloot bij hoe we leefden. De keuze die zich opdrong was ofwel een nieuwe grote woning bouwen die dat wel deed of wachten tot de kinderen het huis uit waren en een nieuw kleiner nest voor ons als koppel ontwerpen. De goesting haalde het uiteindelijk van het geduld.”

De klik met de architect en de bouwcoördinator bleek
voor ons de succesformule.

bouwheer
Website

Groot netwerk van
partners

Planning zorgt voor rust

En zo was de tijd rijp om een nieuwe woondroom te realiseren. Met meer levenservaring op de teller is die uiteraard anders dan wanneer je als koppel met jonge kinderen aan de weg begint te timmeren. Het gezin wist al beter wat het wilde en vooral wat het niet wilde. Hoe het die droom zouden realiseren en met wie, dat wist het echter niet. “We hadden geen idee of we dat enkel met een architect, een totaalaannemer of een villabouwer zouden doen. De stijl die we voor ogen hadden en realisaties die we zijn gaan bezoeken, brachten ons uiteindelijk in contact met Pieter-Jan Leenknecht van CAS architecten. Dat klikte meteen en we besloten met hen in zee te gaan. Wat ik apprecieerde was dat Pieter-Jan eerlijk was toen ik hem vroeg of zij ook de werfopvolging en coördinatie verzorgen. Hij raadde ons aan een specialist terzake te raadplegen. Via een kennis kwam ik in contact met Pieter-Jan van Wbuild. Hij legde ons hun manier van werken uit en ook de persoonlijke klik was er.

Dat CAS en Wbuild elkaar kennen en al hebben samengewerkt, vond ik een bijkomend voordeel voor ons project. Zo is Wbuild als derde partij in ons bouwteam gekomen en dat heb ik mij nog geen moment beklaagd. Want het is ongelooflijk hoeveel overleg dergelijk bouwproject vraagt en daar had ik de tijd niet voor. Nu volstond het om af en toe de hoofdlijnen met ons drieën te bespreken. De rest zoals dagelijkse opvolging en coördinatie kon ik in de betrouwbare handen van Wbuild laten. Hun planning zorgde voor rust in onze hoofden. En wat ik ook bijzonder fijn vond is dat ze met een vaste prijs werken, dus zonder commissies, en zelf voorstelden om het project op te delen in twee fases. Dan konden we na de eerste fase – de meest complexe, namelijk die van de gesloten ruwbouw – evalueren en beslissen om te stoppen of verder te gaan. Het feit dat ze die inspanning wilden doen voor ons project, heeft ons ook over de streep getrokken.”

Boeiende dialoog

Pieter-Jan Leenknecht: “Bouwcoördinatie en werfopvolging is een vak apart. Daarvoor moet je de juiste mensen in huis hebben. Wij geloven niet in architecten die dat er zo maar eventjes bijnemen. Wij concentreren ons graag op het ontwerp en ons bureau is daar niet op ingesteld. Gespecialiseerde firma’s zoals Wbuild kunnen de bouwheer ontlasten en ontzorgen op een manier die wij niet kunnen. Een onafhankelijke partij die enkel focust op kwaliteit en planning is dus een meerwaarde. En hoe groter en complexer het bouwproject is, hoe groter die toegevoegde waarde wordt. Belangrijk in zo’n samenwerking is dat iedereen in zijn rol fungeert en elkaar vertrouwt en respecteert. Dat was hier zeker het geval en ik vond de dialoog tussen ons boeiend. Tijdens het hele bouwproces zijn er uiteraard altijd discussies maar die verliepen altijd heel sereen en constructief. Die goede samenwerking zorgt al voor de helft van het resultaat.”

Verrassingseffect

De stijl voor de nieuwe woning was duidelijk, het team was dat ook. De bouwheer had er alle vertrouwen in. Wat hij de architect wel meegaf toen ze de bouwgrond bezochten, was dat ze graag de ruimtes voor de kinderen en voor henzelf uit elkaar getrokken zagen. In die mate dat de woning perfect voor hen kon functioneren eens de kinderen het huis uit waren, maar dat die ook hun eigen leefruimte hadden. Verder was het duidelijk dat ze zoveel mogelijk naar achteren wilden leven, gelet op de drukke steenweg vooraan maar vooral door de verrassende natuurlijke omgeving achteraan.

“Een vriend van mij woonde een tijdje in Madrid, in een strakke betonnen villa op een berg. Het idee van grote glaspartijen, zicht op het bos, de harmonie tussen binnen en buiten werd daar aangewakkerd en namen we eveneens mee in het gesprek met de architect. Toen we zijn eigen woning zagen werd dat idee bevestigd, net als de positieve gevolgen van terrassen die rondom de woning doorlopen. Bij het eerste ontwerp zat het dan ook meteen goed, met uitzondering van wat meer privacy die wij toevoegden richting de steenweg. De stijl, de architecturale lijn, de kelderverdieping als kinderwalhalla beneden, onze master bedroom boven, de plaats van het terras en de flow van de woning, daar is nauwelijks nog iets aan veranderd. Een leuke vondst vind ik de iets hogere positie van de leefruimte ten aanzien van het maaiveld.”

Van de nood een deugd maken, zo zou je die ingreep kunnen omschrijven. Het terrein helt nu eenmaal een meter af, dus daar moest CAS wel iets op vinden. Pieter-Jan Leenknecht: “We hebben van de helling van het terrein gebruik gemaakt om de kelderverdieping half ondergronds te voorzien. Vooraan merk je niets van dat extra volume en stijg je gewoon enkele treden naar het gelijkvloers. Het voordeel daarvan is dat je enerzijds de drukte van de steenweg ietwat kan bufferen en geen inkijk hebt en anderzijds dat je voldoende daglicht in het keldervolume kan brengen. Daardoor voelt het als een volwaardige verdieping en dat is het ook met drie slaapkamers, badkamer en een polyvalente hobbyruimte. Gezien de bouwheer achteraan wou leven, genieten de leefruimtes door die hogere ligging bovendien nog meer van de natuurlijke omgeving. Het verrassingseffect voor de bezoeker wordt daardoor nog versterkt.”


De beleving van de woning
wordt ook door de materialen versterkt.

Website

Sfeervolle architectuur

De beleving van de woning wordt ook door de materialen versterkt. Oorspronkelijk was de idee om met witte gevelbepleistering te werken, maar uiteindelijk viel de keuze op betonlook dat als bruut element contrasteert met de houten passages en grote glaspartijen. De fijne belijning van de architectuur en het spel van volumes gebroken door luifels die overdekte terrassen creëren, wordt versterkt door de zwart aluminium dakranden die het horizontale karakter benadrukken. Het houten terras met glazen balustrade rondom dat het vloeroppervlak van binnen verlengt, voegt dan weer een warm accent toe. In het interieur uit zich dat in het gebruik van parket, natuursteen en mortex. En door overal perspectief te bieden op de buitenomgeving, hetzij via grote raampartijen of strategisch goed geplaatste openingen zoals in het bureau of boven de trap naar het keldervolume. Het resultaat is een sfeervolle woning met maximale beleving en een groot vakantiegevoel.
“Zeg nooit nooit, maar ik denk niet dat we nu meteen nog eens gaan bouwen. We wonen hier enorm graag en de woning heeft alles wat we wensen: het geweldige ruimtegevoel, het fenomenale zicht, de aangename flow van rond je woning te kunnen wandelen en overal toegang te hebben van binnen naar buiten en omgekeerd, de flexibiliteit van de drie verdiepingen en de architecturale waarde. Ook aan de fijne en zorgeloze manier waarop onze woning is gebouwd, bewaren we enkel goede herinneringen. Het is echt dankzij de aangename en constructieve gesprekken met ons drieën dat alles vlot is kunnen verlopen. Ik hield van de dynamiek tussen een architect die voor zijn project gaat, een coördinator die onze belangen als een soort go in between behartigt en wij als bouwheer die uitkomen voor wat we willen en aan het budget denken. Bovendien voelden we van beide heren aan dat ze voor kwaliteit, transparantie en oprechtheid staan. De klik tussen ons bleek een succesformule. Mocht ik dus nog eens bouwen, zou ik het meteen opnieuw op die manier doen.”